Let’s Get AI
TIPS & TRICKS
Voor velen is artificiële intelligentie vandaag wat het internet was midden jaren 90: leuk, maar wat doe je ermee? Wel, vrij veel in feite. Ook voor podcastmakers zijn de tools nu al eindeloos.
Voor velen is artificiële intelligentie vandaag wat het internet was midden jaren 90: leuk, maar wat doe je ermee? Wel, vrij veel in feite. Ook voor podcastmakers zijn de tools nu al eindeloos.
Avery Trufelman zou je moeten kennen van 99% Invisible, Articles of Interest en Nice Try! Haar keynote gaat over de dagdagelijkse alchemie van het creatief proces. Is het makkelijker om een origineel idee te vinden op het internet of in het park? En hoe zet je prangende vragen in je hoofd om in meeslepende verhalen?
Een podcast voor first voters? Goed idee! Alleen … zaten die Gen Z’ers wel te wachten op een podcast waarin een hoop Gen X-makers een bende Gen Y-journalisten aan het woord zouden laten over een rist babyboomertopics?
DS Vandaag, het trek- én paradepaard van de podcastredactie van De Standaard, strijkt heel het weekend neer in Oostende om een afterpodcast in te blikken. Een aftermovie in WAV, zeg maar.
Hoe je het ook draait of keert: video wordt belangrijker in podcasting. Hoe belangrijk? En wat moet je doen om ermee aan de slag te gaan? Joe Bergan van YouTube legt uit.
Vorig jaar vertelden Wederik De Backer, Lucas Derycke en Lotte Nijsten van Klankverbond, de vakvereniging van iedereen die ‘iets doet met audio’, hoe je aan een podcast begint. Dit jaar gaan ze nog een stap verder.
Een andere taal, een andere cultuur, het zijn dingen die voor veel podcastluisteraars én -makers een bijna onoverkomelijk euvel vormen. Bart Dobbelaere brengt drie makers samen die elk een (andere) oplossing hebben gevonden: Danielle Emans, Eva Moeraert en Pascal van Hulst.
We moeten het hebben over de relatie tussen documentairemakers en hun onderwerp. Want die is altijd gespannen. Jess Shane en Katharina Smets vragen zich af hoe we daar als makers, verdelers én luisteraars rekening mee kunnen houden.
We weten allemaal hoeveel tijd en werk er kruipt in een narratieve podcast, maar evenzeer onderschatten we vaak hoeveel tijd en werk er kruipt in een chatcast. Zeker als die wekelijks is én een hoog niveau wil halen. Als hoofdredacteur van Dag en Nacht Media weet Lieke Malcorps dat als geen ander.
De Vlaamse audiosector is nog jong. Al lijkt het er op dit moment niet op alsof het gras in andere landen zo veel groener is. Maar dat wil vooral niet zeggen dat het compleet onverstandig is om ook eens over de grens te piepen. Zoals Helena de Groot, Martin de Wind en Lucas Derycke.
Hoe zorg je ervoor dat er meer naar je geluisterd wordt? Stan Steeghs doet de do’s en don’ts uit de doeken op het gebied van metrics, metadata en marketing.
Josh Baker is een gevierde Britse documentairemaker die in 2020 ook internationaal furore maakte met zijn eerste podcast: I’m Not a Monster. Op het festival geeft Josh een masterclass over hoe je een onderzoek en verhaal opbouwt.
Acteur Yassine Ouaich en podcastmaker Rik De Bruycker kozen ervoor om samen een onbekende reis te maken: een reis naar de levens van negen Marokkaanse Belgen. Maar vooral ook een reis doorheen de geschiedenis van Yassine.
Scenarist Koen Van Deun, regisseur Leen Renders en audioproducer Bram Coumans, bekend van de twaalfdelige topreeks Batavia en verschillende andere producties van Het Geluidshuis, nemen je mee achter de schermen van een fictieproductie.
In haar vijfdelige podcast Seun’s Talking Drum British and West African probeert de Brits-Nigeriaanse journalist Seun Matiluko te achterhalen wat het betekent om Brits en West-Afrikaans te zijn.
Misschien moeten we het dan toch ook eens hebben over geld? Want dat is én blijft een hot topic in de erg jonge podcastwereld. En niet alleen onder onafhankelijke makers.
Na een eerste festivaldag vol keynotes, panelgesprekken en masterclasses zouden de tongen voldoende losgemaakt moeten zijn. Daarom sluiten we de dag af met een receptie voor alle deelnemers.