Werken in het buitenland

-
Panorama (De Grote Post)

De Vlaamse audiosector lijkt vooralsnog vrij honkvast te zijn in vergelijking met de Vlaamse AV-sector, die al jaren vlot zijn zonen (m/v/x) uitzendt naar alle uithoeken van de wereld - van regisseurs over monteurs naar fotografieleiders. Er zijn natuurlijk uitzonderingen en er zijn sowieso ook verzachtende omstandigheden: de audiosector is hier nog erg jong, en het lijkt er op dit moment ook niet op alsof het gras in andere landen zo veel groener is. Iedereen is op zoek naar duurzame businessmodellen.

Maar dat wil vooral niet zeggen dat het compleet onverstandig zou zijn om ook eens over de grens op zoek te gaan naar opportuniteiten. Zoals Helena de Groot, Martin de Wind en Lucas Derycke hebben gedaan. Helena woont in New York, waar ze onder meer The Paris Review Podcast maakt voor het gelijknamig en vrij legendarisch literair magazine. Martin heeft zopas een Britse en Duitse remake gemaakt van De Blankenberge Tapes. En Lucas is nu uiteraard vooral bekend van De kunst van het verdwijnen, waarvoor hij vorig jaar een Oorkonde kreeg, maar hij heeft ook al vaak in Duitsland gewerkt.

Radiojournalist Elke Vanhaecke, die zelf ook in New York woont, gaat met beide in gesprek.

The Paris Review

The Paris Review Podcast

Interviews, fictie, essays en poëzie uit het meest legendarisch literair kwartaalblad van de VS. Tot leven gebracht in geluid.

De Kunst van het Verdwijnen

De Kunst van het Verdwijnen

Eén straathoek. Drie waargebeurde verhalen in de Antwerpse Joodse wijk. Een tunnelroof op een bank in 2019. Een aanslag op een Joodse jeugdbeweging in 1980. En een kleutertje dat in 1942 op miraculeuze wijze aan deportatie ontsnapt. Een podcast over de lagen van de geschiedenis. Over het wonderlijk verbonden zijn van alles. En over de kunst van het verdwijnen, voor even of voor altijd.

De Blankenberge Tape

De Blankenberge Tapes

In 2013 wordt de 27-jarige Hannah Rentmeester vermoord. Haar vriend, Robert Josse, is direct hoofdverdachte, maar hij lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen. Pas als er een link wordt gelegd met een moordzaak die zich tien jaar eerder afspeelde, vallen de puzzelstukjes langzaam maar zeker op hun plek. Puzzelstukjes die een beeld lijken te vormen van een grauwe kustplaats in België: Blankenberge. In De Blankenberge Tapes komen twee moordzaken en één prille liefde samen tot een lugubere ontknoping aan de Belgische kust. Rechercheurs en directe betrokkenen vertellen in drie afleveringen hun kant van het verhaal.