Let’s Get AI
TIPS & TRICKS
Voor velen is artificiële intelligentie vandaag wat het internet was midden jaren 90: leuk, maar wat doe je ermee? Wel, vrij veel in feite. Ook voor podcastmakers zijn de tools nu al eindeloos.
Voor velen is artificiële intelligentie vandaag wat het internet was midden jaren 90: leuk, maar wat doe je ermee? Wel, vrij veel in feite. Ook voor podcastmakers zijn de tools nu al eindeloos.
Avery Trufelman zou je moeten kennen van 99% Invisible, Articles of Interest en Nice Try! Haar keynote gaat over de dagdagelijkse alchemie van het creatief proces. Is het makkelijker om een origineel idee te vinden op het internet of in het park? En hoe zet je prangende vragen in je hoofd om in meeslepende verhalen?
Een podcast voor first voters? Goed idee! Alleen … zaten die Gen Z’ers wel te wachten op een podcast waarin een hoop Gen X-makers een bende Gen Y-journalisten aan het woord zouden laten over een rist babyboomertopics?
DS Vandaag, het trek- én paradepaard van de podcastredactie van De Standaard, strijkt heel het weekend neer in Oostende om een afterpodcast in te blikken. Een aftermovie in WAV, zeg maar.
Hoe je het ook draait of keert: video wordt belangrijker in podcasting. Hoe belangrijk? En wat moet je doen om ermee aan de slag te gaan? Joe Bergan van YouTube legt uit.
Vorig jaar vertelden Wederik De Backer, Lucas Derycke en Lotte Nijsten van Klankverbond, de vakvereniging van iedereen die ‘iets doet met audio’, hoe je aan een podcast begint. Dit jaar gaan ze nog een stap verder.
Een andere taal, een andere cultuur, het zijn dingen die voor veel podcastluisteraars én -makers een bijna onoverkomelijk euvel vormen. Bart Dobbelaere brengt drie makers samen die elk een (andere) oplossing hebben gevonden: Danielle Emans, Eva Moeraert en Pascal van Hulst.
We moeten het hebben over de relatie tussen documentairemakers en hun onderwerp. Want die is altijd gespannen. Jess Shane en Katharina Smets vragen zich af hoe we daar als makers, verdelers én luisteraars rekening mee kunnen houden.
We weten allemaal hoeveel tijd en werk er kruipt in een narratieve podcast, maar evenzeer onderschatten we vaak hoeveel tijd en werk er kruipt in een chatcast. Zeker als die wekelijks is én een hoog niveau wil halen. Als hoofdredacteur van Dag en Nacht Media weet Lieke Malcorps dat als geen ander.
De Vlaamse audiosector is nog jong. Al lijkt het er op dit moment niet op alsof het gras in andere landen zo veel groener is. Maar dat wil vooral niet zeggen dat het compleet onverstandig is om ook eens over de grens te piepen. Zoals Helena de Groot, Martin de Wind en Lucas Derycke.
Hoe zorg je ervoor dat er meer naar je geluisterd wordt? Stan Steeghs doet de do’s en don’ts uit de doeken op het gebied van metrics, metadata en marketing.
Josh Baker is een gevierde Britse documentairemaker die in 2020 ook internationaal furore maakte met zijn eerste podcast: I’m Not a Monster. Op het festival geeft Josh een masterclass over hoe je een onderzoek en verhaal opbouwt.
Acteur Yassine Ouaich en podcastmaker Rik De Bruycker kozen ervoor om samen een onbekende reis te maken: een reis naar de levens van negen Marokkaanse Belgen. Maar vooral ook een reis doorheen de geschiedenis van Yassine.
Scenarist Koen Van Deun, regisseur Leen Renders en audioproducer Bram Coumans, bekend van de twaalfdelige topreeks Batavia en verschillende andere producties van Het Geluidshuis, nemen je mee achter de schermen van een fictieproductie.
In haar vijfdelige podcast Seun’s Talking Drum British and West African probeert de Brits-Nigeriaanse journalist Seun Matiluko te achterhalen wat het betekent om Brits en West-Afrikaans te zijn.
Misschien moeten we het dan toch ook eens hebben over geld? Want dat is én blijft een hot topic in de erg jonge podcastwereld. En niet alleen onder onafhankelijke makers.
Na een eerste festivaldag vol keynotes, panelgesprekken en masterclasses zouden de tongen voldoende losgemaakt moeten zijn. Daarom sluiten we de dag af met een receptie voor alle deelnemers.
Het valt op: het aantal podcasts over de dood neemt elk jaar toe. Van euthanasie tot rouw, het onderwerp rolt opmerkelijk vlot over de tongen in podcasts. Sofie Verschueren (Weg) gaat erover in gesprek met een erg uiteenlopende groep makers.
Laat ons daar eerlijk in zijn: er is hoegenaamd geen gebrek aan therapeutische podcasts. Maar misschien wel aan podcasts die psychologie serieus nemen. De Podcast Psycholoog van Marissa van der Sluis en Leonie van Dijk is er zo één.
De Blankenberge Tapes is een van de populairste Nederlandstalige podcasts ooit. Fake documentary op zijn best én spannendst. Dus net als in Hollywood, kon een remake niet uitblijven. Of beter: twee remakes! Dit najaar zien zowel The Margate Murders als de Norden Morder het daglicht – respectievelijk de Britse en de Duitse versie.
In de zomer van 2023 trok Studio Brussel-presentator Kenneth Berth op avontuur met Hein en Valerie, wier gezinssituatie op losse schroeven staat sinds de diagnose van autisme en een mentale beperking bij hun zoon Louis-Henri. Maar daar brengt een fietstocht van Milaan naar Genk hopelijk verandering in.
DS Vandaag, het trek- én paradepaard van de podcastredactie van De Standaard, strijkt heel het weekend neer in Oostende om een afterpodcast in te blikken. Een aftermovie in WAV, zeg maar.
Met Voor de eer won Debby De Ridder vorig jaar de wedstrijd De Grote PodCasting van het Nieuwsblad. Een jaar later is de podcast over een jonge Afghaanse vrouw klaar, en hij stelt niet teleur!
De Standaard-journalist Guinevere Claeys noemt zichzelf een diepgelovige Oostendenaar – een evangelie dat ze verkondigt in de podcast Oostende Bonsoir. Ze praat erin met mensen die eveneens een week hart voor de Noordzee hebben.
Flink wat podcastmakers vertrekken van een persoonlijk verhaal, en daarbij zijn er ook redelijk wat die in hun familiegeschiedenis duiken. Op het festival brengen we drie zo’n makers samen: Nicole Terborg (Kweekje, mi kwekipikin), Maartje Duin (Mina & Mevrouw) en Evelien Rutten (Roadtrip naar Auschwitz).
Van fouten kun je leren. Daarom praat podcastmaker Raf Njotea praat met zijn collega's Josh Baker (VK), Jess Shane (CA) en Avery Trufelman (VS) over de fouten die zij in hun carrière hebben gemaakt én wat ze eruit hebben geleerd.
Het is de vraag die we ons allemaal al wel eens hebben gesteld: ben ik de trut? Radiomaker Annelies Moons en journalist Sofie Rycken zelfs zodanig veel dat ze hebben besloten om er een podcast aan op te hangen.
"En niemand bleef onaangeraakt belicht niet alleen de tragiek van de aidscrisis, maar vertelt ook over gewone mensen die liefhebben en boven zichzelf uitstegen”, kopte De Standaard deze zomer. En daar was het de makers ook om te doen: een persoonlijke blik werpen op wat er in de jaren 90 is gebeurd.
De voorbije twee jaar namen fictiepodcasts ook bij ons een hoge vlucht met onder meer het magisch-realistische Night Flights. Het festival brengt de sterrencast voor het eerst samen op een podium om terug te blikken op het maakproces. Van afgewerkte scènes over audiobloopers naar treffende anekdotes.
Muziek en mode zijn altijd al een ding geweest. Het is echter lang niet iedereen gegeven om daarin het voortouw te nemen. En dus brengt modejournalist Josephine Dapaah een bont panel samen voor een one-off podcast van de AB – over de dos and don’ts van mode in de muziek.
Stel dat Kamala Harris straks president van de Verenigde Staten wordt, dan is dat misschien wel voor een stuk te danken aan Shirley Chisholm. Shirley wie?
Met The Coldest Case in Laramie keert Serial enigszins terug naar zijn begin: true crime. Alleen eindigt deze misdaadpodcast niet hoe je zou verwachten. En precies dat maakt er ook zo’n sterke podcast van.
Hoogstwaarschijnlijk moeten we officieel het idee van een boekenprogramma op tv begraven: “Bedankt voor de onvergetelijke zes afleveringen. Je zal worden gemist.” Maar gelukkig zijn podcasts inmiddels even officieel in dat gat gesprongen!
De podcast viert dit jaar zijn twintigste verjaardag, en als er één genre onlosmakelijk met het medium verbonden is, dan is het true crime. Maar hoe kijken de protagonisten uit al die true crime daar precies naar?
Welke platen mogen er gespeeld worden op jouw begrafenis? Mogelijk heb je daar al wel eens over nagedacht, maar kort! Want niemand wil lang stilstaan bij zijn sterfelijkheid. Tenzij natuurlijk tv-maker Joris Hessels komt aankloppen en hij je daartoe verplicht voor Last Goodbye.
Podcastmakers houden van speurtochten. Maar in Waar is Sarah? en Zwermelingen gaan respectievelijk Laura Stek en Naomi Steijger op zoek naar iemand héél bijzonder ... tegen de achtergrond van het Europees migratiebeleid. Twee van de strafste Nederlandse podcasts van het voorbije jaar!
Er zijn inmiddels vast honderden podcasts gemaakt over Donald Trump, maar geen zoals deze. Trumped gaat bijvoorbeeld helemaal niet over het presidentschap of de politieke carrière van de man. Waarover dan wel? Golf!
“Geld besparen was nog nooit zo leuk. Tenzij je bij een klantendienst werkt. In dat geval onze excuses.” De immens populaire podcast Vrolijke vrekken vertelt intussen al bijna drie jaar wat je moet doen om op het einde maand meer geld over te houden. Nu ook met BV!
Ook dit jaar nodigt De Standaard-hoofdredacteur Karel Verhoeven podcastmakers van over heel Europa uit voor een nieuwsdebat. En als vanzelfsprekend gaan ze het deze keer hebben over podcasts en verkiezingen. Want daar hebben we dit jaar onze portie wel van gehad.
Natalie Welleman kreeg dertien jaar geleden tinnitus, een aandoening waar nog steeds geen genezing voor bestaat. In haar speurtocht naar oplossingen praat ze in Reis door de ruis niet alleen met experts, maar ook met lotgenoten als Tom Boonen, Goedele Devroy en Goldband-zanger Milo Driessen.
In Bar Miroir, de nieuwe cultuurpodcast van De Standaard, brengt een bekende gast elke week drie dingen mee die hem raken, inspireren of een impact hebben gehad op zijn denken en leven. Anders gezegd: dingen waar hij met vuur over kan én zal vertellen.
Wist je dat er ook een Oostende met één o bestaat aan de andere kant van de wereld? Podcastmaker Eva Moeraert beleefde er een zomer en winter, en ze kwam terug met een schatkist vol verhalen. Over dromen najagen, de aantrekkingskracht van de zee en het verzanden van grootse plannen.
“Achter de schermen belooft een blik in de coulissen van de Vlaamse media,” schreef De Standaard begin dit jaar, “maar bestookt u nog veel meer met onzin. Het wordt er alleen maar beter door!” Zin om live mee te maken hoe het er voor de schermen van Achter de schermen aan toegaat?
In Meet the Masters gaat een bekende cinefiel in de biecht bij filmhistorica Anke Brouwers. Meer nog: na het gesprek wordt het publiek getrakteerd op een klassieker uit het oeuvre van diens favoriete regisseur. En dat is op het einde van de tweede dag DS Podcastfestival niet anders!
Pepijn Lanen is stilaan bekender als trotse vader dan als Faberyayo van De Jeugd van Tegenwoordig. Met Vad3r schreef hij vier jaar geleden een ontwapenend boek over het ouderschap – hij had toen drie kinderen. Intussen zijn het er vier geworden en verdiept Pepijn zich in het thema met zijn podcast V4der.
Vorig jaar werd Koken met Classics genomineerd voor een Oorkonde in de categorie Cultuur. Dit jaar sluit de populaire Radio 1-podcast het festival af met een exclusieve try-out van de zaalshow Het Grote Classic Stories Muziekjaaroverzicht.