Familiezaken

-
Grote Post (De Grote Post)

Mogelijks heeft het iets te maken met het feit dat podcasts zo’n intiem medium zijn, dat je als maker in het oor van de luisteraar kruipt en die jouw verhaal vertelt. Maar er zijn redelijk wat podcastmakers die vertrekken van een persoonlijk verhaal, en daarbij zijn er ook flink wat die in hun familiegeschiedenis duiken. Op het festival brengen we drie zo’n makers samen: Nicole Terborg (Kweekje, mi kwekipikin), Maartje Duin (Mina & Mevrouw) en Evelien Rutten (Roadtrip naar Auschwitz). De Standaard-journalist en podcastmaker Marjan Justaert gaat met de drie in gesprek.

Met de steun van de Nederlandse Ambassade.

Kweekje, mi kwekipikin

Kweekje, mi kwekipikin

In het zesdelige Kweekje, mi kwekipikin onderzoekt journalist Nicole Terborg de informele pleegzorg waar ze zelf in heeft gezeten. Nicole is een ‘kweekje’, zoals veel Surinaamse Nederlanders dat noemen. Als kweekje groei je niet op bij je ouders, maar bij andere familieleden of pleegouders. Dat is gebruikelijk binnen de Afro-Surinaamse gemeenschap, maar vragen waarom het gebeurt is taboe. Kweekje, mi kwekipikin is een reeks over opvoeden, ontworteling, en het verleden van Nederland en Suriname.

Mina & Mevrouw

Mina & Mevrouw

Een halve eeuw waren de levens van Mina en Mevrouw innig met elkaar verstrengeld. Mevrouw, een gravin op een kasteel bij Middelburg. Mina, haar inwonende dienstbode. Als achterkleindochter van Mevrouw voelt Maartje Duin (De plantage van onze voorouders) al een leven lang ongemak over hun verhouding, die in haar familie wordt voorgesteld als een liefdevolle vriendschap. Kan er liefde zijn, als er zo’n grote ongelijkheid is? Het negendelige Mina & Mevrouw is een epische Zeeuwse vertelling over de voor vrouwen revolutionaire 20ste eeuw.

Roadtrip naar Auschwitz

Roadtrip naar Auschwitz

Na het overlijden van haar moeder maakt journalist Evelien Rutten in de winter van 2004 een bedevaartstocht naar Auschwitz-Birkenau. Ze ziet voor het eerst de plek waar haar Poolse grootmoeder oog in oog stond met nazidokter Josef Mengele. In de ijzige kou belooft Evelien plechtig aan haar overleden moeder en grootmoeder dat ze ooit terug zal komen als ze zelf een dochter heeft. Als Hera in 2010 wordt geboren, begint het aftellen. In 2023 heeft het wachten lang genoeg geduurd en krijgt Hera de geschiedenisles van haar leven.