En niemand bleef onaangeraakt

-
Panorama (De Grote Post)

“Randy Vermeulen en Maurits de Bruijn maakten een hartverscheurend mooie podcast over de aidsgeschiedenis in Nederland”, kopte De Standaard deze zomer. “Die belicht niet alleen de tragiek van de aidscrisis, maar vertelt ook over gewone mensen die liefhebben en boven zichzelf uitstegen.”

En daar was het de twee makers van En niemand bleef onaangeraakt ook om te doen: een persoonlijke blik werpen op wat er in de jaren 90 is gebeurd. “De meeste verhalen die we over de aidscrisis kennen, zijn afkomstig uit de VS", vertellen ze. "Het Nederlands perspectief is nooit gecanoniseerd. Als het al verteld is, dan is dat vooral een positief verhaal over hoe progressief ons beleid was. Dat was ook zo, maar wij wilden achterhalen hoe het was voor de mensen die getroffen werden door de ziekte en wat het effect was op Amsterdam en de queer scene hier.”

Randy Vermeulen, die zijn strepen verdiende als producer van AudioCollectief Schik (Bob, De erfenis), en Maurits de Bruijn, schrijver van boeken als Ook mijn Holocaust en Man maakt stuk, praten op het festival met de Vlaamse podcastmaker Amalia De Roover, die zelf meewerkte aan En niemand bleef onaangeraakt. Ook Jan Nieuwenhuis, de protagonist uit de reeks, schuift aan.

Met de steun van de Nederlandse Ambassade.

En niemand bleef onaangeraakt

En niemand bleef onaangeraakt

Schrijver Maurits de Bruijn en podcastmaker Randy Vermeulen vertellen het liefdesverhaal van Jan en Martin, tegen de achtergrond van de aidscrisis van de jaren 90. Ze zoomen in op het aangrijpend leven van beide mannen, maar vertellen ook de verhalen van anderen wier levens zijn getekend door hiv en aids.