Als de dood

-
Panorama (De Grote Post)

Het valt op: het aantal podcasts over de dood neemt elk jaar toe. Van euthanasie tot rouw, het onderwerp rolt opmerkelijk vlot over de tongen. Wat daar misschien nog het bijzonderst aan is, is dat het iets is waar velen doorgaans liever niet over praten. Of ze weten niet hoe ze eraan moeten beginnen. Maar mogelijk is dat ook wel de reden waarom veel van die podcasts het zo goed doen?

Op het festival gaat Sofie Verschueren erover in gesprek met een erg uiteenlopende groep makers. Sofie startte in 2020 zelf met een podcast over verlies en rouw: Weg. Ze snijdt erin een brede waaier aan topics aan en werd daarvoor inmiddels ook twee keer genomineerd voor een Oorkonde. Maar Sofie is dus lang niet de enige.

In de spraakmakende podcast Kassiewijle raakt de Nederlandse podcastmaker Laura Stek, die naar eigen zeggen haar sterfelijkheid liever negeert, aan de praat met Babs Bakels, een kunstenaar die constant nadenkt over de dood én over onze omgang ermee. Veerle Duflou doet in Stoffelijk dan weer het verhaal van haar overleden partner, die zijn lichaam schonk aan de wetenschap. Ze vraagt zich af wat er met lichamen als het zijne gebeurt en wanneer een mens een stoffelijk overschot wordt?

En dan is er Wout Demeulenaere, die samen met Franki Verschueren de podcastservice Zeg het maar oprichtte en als geen ander kan getuigen over de troostende kracht van woorden. Zeg het maar maakt niet alleen publieke podcasts over afscheid en rouw, zoals Zachtmakers en Ons muzikaal hart, ze doen het ook in opdracht van wie ongeneeslijk ziek is of iemand heeft verloren.

Weg

Weg

Een podcast over verlies en rouw. Want het is een weg die je moet afleggen. Want we gaan het vaak uit de weg. Want als er iets of iemand weg is, valt er vaak nog veel meer weg. Wat je verliest, is weg. In deze podcast praat Sofie Verschueren met mensen die het hebben meegemaakt en het taboe mee willen doorbreken.

Stoffelijk

Stoffelijk

Valère, de partner van Veerle Duflou, koos ervoor zijn lichaam aan de wetenschap te schenken. Tien jaar na zijn overlijden wil Veerle weten wat er met die lichamen gebeurt. Ze trekt naar het anatomielab van de Universiteit Antwerpen en volgt de mensen bij wie deze lichamen terechtkomen. Hoe verloopt een donatieproces? Hoe ervaren deze mensen dit?  Hoe helpt dit de wetenschap vooruit? En wat is er met het lichaam van Valère gebeurd?

Kassiewijle

Kassiewijle

Kunstenaar en funerair specialist Babs Bakels is al van jongs af aan mateloos gefascineerd door de dood. Podcastmaker Laura Stek raakt geïntrigeerd door Babs. Waarom omringt iemand zich constant met eindigheid en verval? Kan zij ons iets leren over onze complexe verhouding met de dood?

Ons muzikaal hart

Ons muzikaal hart

Over de kracht van muziek als een universele taal die diepe emoties kan uitdrukken waar woorden soms tekortschieten. Artiesten vertellen over hoe ze verlies omzetten in muziek, experts over de invloed die muziek uitoefent op mensen.