De winnaars van de Oorkondes 2023

De winnaars van de Oorkondes 2023

Vrijdagavond 10 november werden in Kursaal Oostende voor de tweede keer de Oorkondes uitgereikt – de Vlaamse podcastprijzen. En de winnaars zijn … De kunst van het verdwijnen (Story), Na de storm (Nieuws), Welcome to the AA,  (Talk), Viva Lanoye (Cultuur) en Voltooid leven (Inzicht). De Publieksprijs was voor de sportpodcast MIDMID en de Carrièreprijs ging naar AudioCollectief SCHIK.

Het was Michèle Cuvelier die vanavond de winnaars van de tweede editie van de Oorkondes, de Vlaamse podcastprijzen, bekendmaakte. Met uitzondering weliswaar van de winnaar van de Publieksprijs, want in die categorie was Cuvelier zelf genomineerd met Hey Paul. Maar die laatste moest, net als 90 Minutes, De kunst van het verdwijnen, De vierkante paal en Geschiedenis voor herbeginners, de duimen leggen voor MIDMID (Friends of Sports & Play Sports). De voetbalpodcast van Stijn Cautereels, Sam Kerkhofs, Gilles Mbiye-Beya, Nick Van Honste en Evert Winkelmans kreeg het leeuwendeel van de 23.000 kiezers achter zich.

De vijf andere categorieën werden bepaald door een jury van wie hieronder alle namen staan. In de categorie Story koos die voor De kunst van het verdwijnen (MartHa!tentatief & VRT MAX). De indrukwekkende mozaïekvertelling van Lucas Derycke en Bart Van Nuffelen, waarin drie opzienbarende verhalen in de Antwerpse Joodse wijk vakkundig door elkaar worden gehaspeld, haalde het van Lacroix. Ik was gangster, Ouder, Tati, Wat is de kans? en Zo geboren.

De categorie Nieuws werd dan weer gewonnen door Na de storm (De Standaard). Samen met Bart Dobbelaere, Bart Ketelaere, Reinhoud Maes en Peter Rogiers vraagt Veerle Segers zich daarin af wat er is veranderd in onze hoofden, gesprekken en omgang met elkaar nadat Metoo ook in Vlaanderen losbarstte. De andere genomineerden in deze categorie waren 1 jaar oorlog, De 7, DS Vandaag, Het punt van Van Impe en Tegenvoets.

Nadat Alex Agnew en Andries Beckers vorig jaar al eens in de categorie Talk genomineerd werden met Welcome to the AA, haalden ze hun slag dit jaar  dan toch thuis. De populaire podcast, waarin alleen al dit jaar Elisabeth Lucie Baeten, Gustaph, Raymond van het Groenewoud en Jeroen Olyslaegers de revue passeerden, klopte daarmee Clever Girls, Een van de goeie, Fokcast, Grensverleggers en Weg. 

In de categorie Cultuur was de overwinning weggelegd voor Viva Lanoye (Radio 1 & VRT MAX). De podcast van Vincent Byloo, Wederik De Backer, Jeff Desmet, Joris Van Damme en Karen Vandermeulen brengt een even groots als intiem portret van Tom Lanoye, die dit jaar 65 werd. Viva Lanoye haalde het van Boem Paukeslag, drie boeken, Huis van de dichter, Koken met classics en The Legend of Zillion.

Inzicht is de vijfde en laatste categorie waar de jury zich over boog, en die werd gewonnen door Voltooid leven (The Podcast Planet / Recht op waardig sterven). Max-Lena Vanden Eynde en Feline Franceus proberen erin te begrijpen waarom we de dood toch zo moeilijk onder ogen durven komen, laat staan kunnen begrijpen dat de dood ook een wens kan zijn. De podcast liet De Aionauten, Geen kleine man, Ik ben 1 op 6, Mistlicht en Zaad zonder naam achter zich.

Tot slot kregen ook Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist elk een Oorkonde. De drie gangmakers van AudioCollectief SCHIK namen de Carrièreprijs in ontvangst voor hun uitzonderlijke bijdrage aan de Vlaamse én Nederlandse podcastgeschiedenis. De makers van onder meer Bob en El Tarangu blijven overigens nog een dag langer in Oostende, want op zaterdag gaat eveneens in Kursaal hun nieuwe podcastreeks De erfenis in première op het DS Podcastfestival.

De Oorkondes vinden plaats in de slipstream van het festival, maar worden los daarvan georganiseerd.