De line-up is er!
Op vrijdag 8 en zaterdag 9 november vindt in Oostende de derde editie plaats van het DS Podcastfestival. Deze keer niet alleen in Kursaal, we zwermen ook uit naar De Grote Post. Het podcastfestival van De Standaard en Toerisme Oostende kijkt bovendien ook steeds meer over de grenzen, met een waslijst aan podcasts uit Nederland, Groot-Brittannië, Canada en de VS.
Een podcastfestival blijft iets bijzonders. Er zijn er niet veel – ook niet in het buitenland. En zitten podcast niet gewoon beter tussen jouw twee oren? Maar na twee uitverkochte edities in Kursaal Oostende weet het publiek intussen beter. De bezoeker van het DS Podcastfestival is een jong, enthousiast en opvallend sociaal dier dat in die Noordzee van podcasts nieuwe dingen wil opvissen. En daarom zijn we dit jaar nóg meer naar onontgonnen parels op zoek gegaan.
Dat wil vooral niet zeggen dat er, zoals steeds, ook geen populaire Vlaamse podcasts op het programma staan. Zoals Achter de schermen, waarin Pieterjan Marchand en Jeff Bronder op erg geestige wijze in de coulissen van het medialandschap duiken. Of Vrolijke vrekken, dat op al even entertainende wijze de inflatie te lijf gaat. Of Koken met Classics, waarin radiomaker Korneel De Clercq en muzikant Senne Guns enthousiast in de potten roeren van tijdloze pop- en rocknummers. Die drie podcasts brengen trouwens telkens ook een spraakmakende gast mee, maar net als vorig jaar (Zwangere Guy, Elisabeth Lucie Baeten, Pommelien Thijs, …) maken we die pas eind september bekend.
Tegelijkertijd pakt het festival uit met verschillende internationale zwaargewichten, zoals Avery Trufelman en Josh Baker. De eerste is de host en producer van de ‘modepodcast’ Articles of Interest, die geregeld opduikt in de eindejaarslijstjes van The New York Times en The New Yorker. En de tweede maakte met I’m Not a Monster de meest gevierde podcast uit de geschiedenis van de BBC – over een vrouw die met haar gezin naar Syrië trok om zich bij IS aan te sluiten. Of wat te denken van Michael Safi, die tekende voor de briljante AI-podcast Black Box? Anthony Baxter, die met Donald Trump de strijd aanbindt in Trumped. En Kim Barker, die voor Serial de uitstekende true crime-podcast The Coldest Case in Laramie inblikte?
Maar ook uit Nederland zakken verschillende notoire podcastmakers af naar Oostende. De bekendste? Pepijn Lanen van De Jeugd van Tegenwoordig! In zijn ontwapenende podcast V4der praat de muzikant met bekende Nederlanders over het ouderschap. Al doet hij dat op het festival uiteraard met een bekende Vlaming. Andere ijzersterke Nederlandse podcasts zijn En niemand bleef onaangeraakt (over de aidscrisis in de jaren 90), Waar is Sarah? (over de zoektocht naar een baby die op de Middellandse Zee van de verdrinkingsdood werd gered) en Blauwe M&M’s (vol sappige verhalen uit de muziekindustrie).
Van die laatste vindt overigens een live-opname plaats in AB Café, een podium van de AB met alleen maar muziekpodcasts. Het echte café van de AB in de Brusselse Steenstraat staat momenteel in de stellingen en daarom trekt ’s lands muzikaalste staminee naar Oostende. Staat eveneens op de line-up van AB Café: Last Goodbye, waarin Joris Hessels met bekende gasten praat over de muziek op hun begrafenis.
Wat nog? Een boekenpanel met onder meer Wim Oosterlinck (Drie boeken) en Helena de Groot (The Paris Review). Een debat over podcasts en verkiezingen. We laten een magistraat, advocaat en rechercheur luisteren naar enkele legendarische true crime-podcasts. Voor het eerst pakken we ook uit met een filmvoorstelling (Meet the Masters) en een concert (Koken met Classics). En er is een panel over de dood en rouw, want dat zijn thema’s die steeds vaker in podcasts worden aangesneden. Zoals in Stoffelijk, die binnenkort verschijnt bij De Standaard en waarin Veerle Duflou zich afvraagt wat er gebeurd is met het lichaam van haar overleden man, nadat het werd geschonken aan de wetenschap.
Andere podcasts van De Standaard zijn vanzelfsprekend DS Vandaag, dat op het festival een speciale aflevering zal inblikken, en het zopas verschenen Roadtrip naar Auschwitz, waarin journalist Evelien Rutten met haar tienerdochter naar Auschwitz-Birkenau reist. Ze gaan haar Poolse grootmoeder achterna, die er oog in oog met Josef Mengele kwam te staan.
Tot slot gaan op het festival ook nog een paar erg straffe podcasts in première, waaronder Reis door de ruis van Natalie Welleman en Wederik De Backer (over tinnitus) en Oostende met één o van Eva Moeraert (over de kuststad Ostende in Argentinië). En dan zwijgen we nog over The Margate Murders, de Britse remake van De Blankenberge Tapes – met ruim een miljoen luisteraars een van de populairste Nederlandstalige podcasts ooit.