Ontdek Oostende

Ontdek Oostende

Oostende, ook wel gekend als de Stad aan Zee, heeft het allemaal: lekker eten, cultuur, winkels en dat allemaal met zicht op zee. De stad van grootmeester James Ensor bouwde de afgelopen jaren een indrukwekkende street artcollectie op en combineert dat moeiteloos met de charme van vissersboten die nog dagdagelijks uitvaren op zoek naar de beste grijze garnalen. Nog niet overtuigd? We lijsten graag even op waarom een weekend Oostende een must is.

Stad van James Ensor

James Ensor leefde en werkte in de Vlaanderenstraat in Oostende tot aan zijn dood in 1949. Ensor erfde het pand van zijn oom. Daarvoor woonde hij, samen met zijn ouders, wat verderop in de Langestraat. Na zijn dood werd het onaangeroerde woonhuis in de Vlaanderenstraat tot museum gepromoveerd. Het gloednieuwe belevingscentrum omvat dat woonhuis van Ensor én vijf nieuwe, interactieve belevingsruimtes. Je wekt Ensors schilderijen tot leven, snuistert in zijn interieurspullen en carnavalsmaskers, neust in zijn brieven en foto’s en daarna mag je piepen in zijn authentieke woon- en werkplek. Of: thuiskomen bij Ensor. 

The Crystal Ship - Street Art in Oostende

Dankzij The Crystal Ship duiken sinds 2016 jaarlijks wereldbekende en gerenommeerde kunstenaars, gigantische muurschilderingen en interventies op in Oostende. Samen vormt dit een artistiek parcours in de binnenstad en op Het Groen Lint rond Oostende. Met een gratis fiets- of wandelplan in de hand kan je op eigen houtje op pad langs alle kunstwerken. Je ziet niet alleen tientallen reusachtige kunstwerken in alle vormen en maten, maar leert tijdens de route ook de verschillende wijken en facetten van Oostende kennen.

 

Garnaalkroketten

Wat is een Koningin der Badsteden zonder haar koning? Dé handgepelde garnaal hoort nu eenmaal thuis in een knapperige kroket zoals het strand van Oostende bij onze Noordzee. Diezelfde zee waaruit lokale vissers verse Oostendse ‘gernoazen’ halen. Probeer zelf een topbrasserie uit of laat je verleiden tot een bezoek aan een visserscafé: nergens proef je betere garnaalkroketten dan bij ons. Als dé Stad aan Zee wil Oostende een levendig trefpunt zijn voor verborgen parels, topproducten en al wie graag zijn tanden zet in het lekkere leven.
 

Mu.ZEE

Ooit een warenhuis, nu een museum. Mu.ZEE is de enige plek in de wereld die scherpstelt op moderne en hedendaagse kunst in België, van 1880 tot vandaag. Mu.ZEE wil haar iconische gebouw, haar prachtige collectie en groeiende kennis erover met jou en zo veel mogelijk mensen delen. Op een warme, gastvrije en genereuze manier. Een vloeivast museum zijn vol verzamelplezier. Mu.ZEE wil mensen laten genieten van, en inzicht geven in, het fascinerende onaf verhaal van kunst in België, kunstenaar per kunstenaar. Hen van ver en nabij doen afreizen, zowel voor de 'mu' als voor de 'zee'. Hoe mooi is dat?!

Shoppingwalhalla aan de Noordzee

Op zoek naar een nieuwe outfit, leuke vintage meubelen of originele cadeaus? In Oostende vind je het allemaal in de autovrije winkelstraten. Een mix van alle relevante grote ketens en heel wat echte “local heroes” met onderscheidende winkels. Trouwens, wist je dat in Oostende de winkels ook open zijn op zondag?

Marvin Gaye

Marvin Gaye komt op 14 februari 1981 per boot in Oostende aan. Hij is hier om zijn sterrenbestaan in de VS te ontvluchten en in Oostende vindt hij precies de rust die hij nodig heeft. Hij leeft er een tijdje bij een Vlaams gezin en ontmoet diverse Oostendenaars tijdens zijn verblijf.

Via een applicatie ontmoet je de hoofdrolspelers van het boeiende verhaal van Marvin Gaye's tijd in Oostende, terwijl ze je door de stad gidsen. Ze nemen je mee naar de sleutelplekken in het verhaal, zoals het appartement waar de monsterhit 'Sexual Healing' tot stand kwam. Daarbij reis je terug naar de jaren '80 dankzij sprekende archiefbeelden, waardoor je elk moment verwacht dat de zanger van achter de volgende hoek tevoorschijn zal komen.

De Groene Rand

Wie Oostende zegt, zegt de zee. Maar ook de groene rand van de stad is absoluut de moeite waard. De Krekenwandeling neemt je gedurende een tocht van 12 km mee door het prachtige, historische krekengebied en de polders ten zuidoosten van Oostende. Velden, bosjes, weiden en kreken en de daarbij horende fauna en flora typeren de route. Word weggeblazen door de prachtige natuur en de ruisende wind in de open gebieden.

Of ga op ontdekking langs het Groen Lint: dit fiets- en voetgangerspad van 35 km vormt letterlijk een groen lint dat Oostende omsluit. 

Oosteroever

De Oosteroever is een minder bekende kant van Oostende, maar daarom niet minder mooi. Dit stadsgedeelte ligt tussen de havenmond, de Spuikom en een duinengordel. Via de gratis overzetboot is deze kant makkelijk bereikbaar vanuit het centrum van Oostende. De Oosteroever is de ideale plek om te genieten van de natuur en om uit te waaien. Je kijkt er kilometers ver over zee en andere mooie vergezichten en je kan uren wandelen in de duinen. Het strand op de Oosteroever is ook veel rustiger dan in het centrum van Oostende, ideaal voor wie nood heeft aan een zorgeloze wandeling. Enkele bekende landmarks op de Oosteroever zijn het Fort Napoleon en de Lange Nelle, de vierde vuurtoren uit de Oostendse geschiedenis. Je vindt er ook overblijfselen uit het oorlogsverleden van Oostende zoals de militaire constructie De Halve Maan en enkele bunkers. Een wandeling langs de Oosteroever biedt voor elk wat wils: rust en natuur, maar ook een stukje cultuur en geschiedenis.  De Oosteroever wordt de laatste jaren bovendien ook steeds hipper en dus vinden steeds meer nieuwe hotspots hun weg naar deze plek. 

Familiestad aan Zee

Ook voor de jongsten onder ons is Oostende een absoluut paradijs. Zo kan je bijvoorbeeld op stap met Kapitein Panekazak. Samen met zijn twee scheepsmaten, een boegmossel en een maritieme beterweterschapper, neemt hij je tijdens deze unieke audiotour mee naar de mooiste en interessantste plekjes van de stad. Maar ook de meer culturele adresjes van de stad kan je bezoeken op kindermaat. Zowel Het James Ensorhuis als The Crystal Ship hebben speciale familietours. Nog niet genoeg? Dan kan je gaan springen in Trampolinepark Hangtime, gaan ravotten op het strand of op tour met een go-cart.

Meer info: www.visitoostende.be