Lacroix. Ik was gangster

Lacroix. Ik was gangster

DS Podcast


True crime-podcasts zijn er bij de vleet. Maar hoeveel ken je er waarin de dader zelf zijn verhaal doet? In Lacroix. Ik was gangster duiken De Standaard-journalisten Mark Eeckhaut, Marjan Justaert, Joris Van Damme en Lise Bonduelle acht (enorm fascinerende) afleveringen lang in het levensverhaal van Philippe Lacroix – tegenwoordig leraar in het volwassenenonderwijs, maar vroeger het brein achter de bende-Haemers.

In 1994 kreeg de topgangster als een van de laatsten in België de doodstraf, na een leven van gewelddadige overvallen, valse paspoorten, de ontvoering van Paul Vanden Boeynants, plaksnorren en ‘de ontsnapping van de eeuw’. Van Brussel over de Côte d’Azur tot in Colombia en terug. De makers praten in Lacroix. Ik was gangster met slachtoffers van zijn criminele exploten of met de rijkswachter die hem uiteindelijk achter tralies kreeg. Maar ook Lacroix zelf komt dus uitgebreid aan het woord en dan rijst al snel de vraag – hoe fascinerend en verleidelijk de gesprekken met hem ook zijn – of dat wel zo’n goed idee was?

“We zijn niet kritiekloos geweest”, aldus de makers. ‘Doorheen de af­leveringen zijn we nooit vergeten wat hij gedaan heeft, en we hebben er al zeker geen held van gemaakt.” Er waren trouwens nog wel meer uitdagingen bij het maken van de reeks en die doen de vier, samen met Lacroix, allemaal uit de doeken in deze reconstructie van een crimineel goede podcast.

Deze sessie vindt op zaterdag 11 november om 13:00 plaats in de Grote Zaal.