Jon Ronson (VK/VS)

Jon Ronson (VK/VS)

DS Podcast


Er zijn maar weinig dingen waar de VS vandaag niet over verdeeld lijkt te zijn. Zogezegde cultuuroorlogen worden er aan de lopende band uitgevochten op tv en op social media, en daarmee onvermijdelijk ook in de politiek. In zijn puike podcast Things Fell Apart (BBC Radio 4) vraagt de Britse gonzojournalist Jon Ronson zich af hoe het zover is kunnen komen. Wat zijn de oorzaken van al die inmiddels bijna tribale twisten?

“De discussies zijn in wezen overal ter wereld dezelfde,” vertelde Ronson daarover in De Standaard, “maar de intensiteit waarmee ze worden gevoerd is in de Verenigde Staten vele malen groter.” Als Europeaan is het makkelijk om daarover de wenkbrauwen te fronsen, maar dat is niet wat Ronson doet. “Zoals altijd probeer ik in mijn werk nieuwsgierigheid, empathie en geduld te etaleren in plaats van haastige, koude oordelen.”

Zoals altijd? Welja, de in New York wonende Brit maakte eveneensThe Butterfly Effect en The Last Days of August, twee spraakmakende podcasts over de Amerikaanse porno-industrie. Hij is daarnaast ook auteur van onder meer The Men Who Stare at Goats, over new age-experimenten van het Amerikaanse leger en de notoire ‘war on terror’. Het boek werd in 2009 verfilmd door Grant Heslov met George Clooney en Ewan McGregor in de hoofdrol.

Op DS Podcastfestival wordt Jon Ronson aan de tand gevoeld door De Standaard-journalist Steven De Foer.

Deze sessie vindt op zaterdag 11 november om 13:30 plaats in de Delvauxzaal.