Het Grote Vlaamse Podcastdebat – Part II

Het Grote Vlaamse Podcastdebat – Part II


Op de eerste editie van DS Podcastfestival in 2022 brachten we een rist notabelen bijeen om te praten over heden, verleden en toekomst van de podcast in Vlaanderen. Mediaminister Benjamin Dalle bracht er het heuglijk nieuws dat het Vlaams Audiovisueel Fonds ook podcasts zou beginnen subsidiëren en er is toen eveneens het idee voor een Vlaams podcastplatform geopperd. De subsidies zijn er intussen, aan het platform (codenaam: Podgrond) wordt gewerkt.

Er heerste toen eveneens een kleine hoerastemming onder de panelleden, want podcasts stonden op het punt om mainstream te worden. Anderhalf jaar later zijn er in Vlaanderen effectief alweer een pak straffe en druk beluisterde podcasts gemaakt, maar tegelijk lijkt iedereen nog altijd naarstig op zoek naar een businessmodel (en een groter publiek). Ook internationaal gaat het moeilijker dan verwacht. Spotify ging flink op de rem staan zijn bij zijn podcastdivisies, waaronder Gimlet, en het zag zelfs geen heil meer in zijn exclusieve podcastovereenkomst met Barack & Michelle Obama.

Tijd dus voor een tweede stand van zaken van de podcast in Vlaanderen. Podcastmaker Sofie Steenhaut en festivalprogrammator Ben Van Alboom gaan erover in gesprek met onder meer Pauline Augustyn (maker Une utopie, un mensonge), Benjamin Dalle (Vlaams minister van media), Eva Moeraert (podcastmaker en programmacoördinator postgraduaat podcasting Arteveldehogeschool) en Johan Mortelmans (Mediahuis).

Het podcastfestival
van De Standaard in Oostende
Koop vrijdagticket Koop zaterdagticket Koop combiticket