Gerede twijfel (NL)

Gerede twijfel (NL)

DS Podcast


In Nederland werd de true crime-podcast Gerede twijfel (NRC) niet alleen bedolven onder de lovende kritieken, hij werd er ook onthaald als een verademing. Want in plaats van te zoeken naar antwoorden – “Het is vast de butler geweest!” – speuren de makers erin naar vragen. De belangrijkste? Hoe kan het regelmatig zo mis gaan bij politie en justitie?

Gerede twijfel is in eerste instantie een project van de Vrije Universiteit Amsterdam, waar elk jaar criminologiestudenten een oude moordzaak onder de loep nemen. Ze gaan na of het onderzoek wel goed is gebeurd en of de juiste persoon achter de tralies zit. In het verleden heeft dat er al eens toe geleid dat een veroordeling nietig werd verklaard, maar de makers van de podcast kunnen niet genoeg benadrukken dat het hen daar niet om te doen is. Wel gaat Gerede twijfel over de mechanismen van justitie. Al kun je tegelijk niet anders dan ook echt meegezogen te worden in het verhaal van Antonio, die in 2015 werd veroordeeld voor het doodmartelen van zijn jeugdvriend Guido.

De Standaard-journalist Heleen Debeuckelaere praat op het festival met Gabriella Adèr, Tessa Colen, Bas Haan, Arame Keuker en Mariëlle Lassche, de makers van de geruchtmakende podcast over hoe ze het true crime-genre hebben willen herdefiniëren.

Deze sessie vindt op zaterdag 11 november om 10:00 plaats in de Ridderzaal.