De plantage van onze voorouders (NL)

De plantage van onze voorouders (NL)

DS Podcast


© Lo Cooman
© Lo Cooman

De Nederlandse podcastmaker Maartje Duin is met het sublieme De plantage van onze voorouders niet aan haar proefstuk toe – in het verleden viel ze al meermaals in de prijzen voor podcastparels als De verdwijners en Pawel, de Poolse plukker. Maar De plantage van onze voorouders is ontegensprekelijk haar chef d’oeuvre. Duin gaat erin op zoek naar sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis en ze ontdekt dat haar voorouders mede-eigenaar waren van een suikerplantage in Suriname. Ze zoekt vervolgens contact op met de nazaten van de tot slaafgemaakten, de familie Bouva, en reconstrueert samen met Peggy Bouva het verhaal van de plantage. “Peggy's rol ontwikkelde zich van geïnterviewde tot mede-interviewer en -verteller”, aldus Duin.

De Groene Amsterdammer noemde De plantage van onze voorouders onomwonden revolutionair: “Hij speelt iets klaar waar al jaren geen talkshow, krantenartikel of debatpanel in slaagt: het ongemakkelijke gesprek over het koloniale verleden en racisme voeren.” Maar niet alleen de pers was enthousiast: de podcast werd in totaal meer dan een miljoen keer gedownload.

Maartje Duin geeft op het festival een masterclass over hoe ze bij het maken van haar ontzagwekkende podcast omging met intergenerationele pijn en verdriet. Een verhaal over de ethiek van (dekoloniale) journalistiek.