De Deventer mediazaak (NL)

De Deventer mediazaak (NL)

Website DS Podcast


© BIND
© BIND

Was het de boekhouder of de klusjesman die in 1999 de weduwe Wittenberg in Deventer om het leven bracht? Die vraag hield Nederland de afgelopen twintig jaar net iets te lang in de ban, vond documentairemaker Annegriet Wietsma. Want de boekhouder werd er liefst twee keer voor veroordeeld en tegen de klusjesman bestaan geen bewijzen. Maar aangevuurd door een bekende opiniepeiler, toverde de Nederlandse media de moordzaak om in een sensationele whodunit met finaal meer dan één slachtoffer.

Karlien Beckers gaat erover in gesprek met Annegriet Wietsma, die De Deventer mediazaak eerst zag als een tv-documentaire. Het is pas toen ze er niet genoeg geld voor vond dat de regisseur er een verbluffend knappe én buitengewoon succesvolle podcast van maakte.

De Deventer mediazaak zou je kunnen bestempelen als een suspensevolle true crime-podcast. Alleen is niet de moord hier het misdrijf, maar de berichtgeving in de media. En misschien gaat ook het true crime-genre zelf niet vrijuit. Of zoals De Groene Amsterdammer het samenvatte: “True crime-producties zaaien twijfel over een veroordeling voor moord en maken daarbij iemand anders verdacht. Wietsma laat in De Deventer mediazaak uitstekend zien hoeveel schade een journalist daarmee kan aanrichten.”

 

 

Het podcastfestival
van De Standaard in Oostende
vrijdagticket (€25) zaterdagticket (€15)