Line-up

Brian Reed (S-Town) (VS)

Met ruim veertig miljoen downloads in alleen al de eerste maand blijft 'S-Town' één van de populairste podcasts ooit. Terecht? Zeker!

Meer informatie Koop tickets

Welcome to the AA met Andries Beckers & Alex Agnew

Vroeger werd er gevochten om op televisie te komen, vandaag wordt er net geen oorlog ontketend om in 'Welcome to the AA' te zitten – de podcast van Andries Beckers en Alex Agnew.

Meer informatie Koop tickets

We Didn't Start the Fire (VK) met Reine Nkiambote & David Van Reybrouck

Hey, is dat ook geen nummer van Billy Joel? Wel, ja! Meer nog: 'We Didn’t Start the Fire' is de ‘verpodcasting’ van de briljante popsong van de Amerikaanse singer-songwriter.

Meer informatie Koop tickets

How We Make The Daily

'The Daily', de dagelijkse nieuwspodcast van The New York Times is met zijn meer dan twee miljoen downloads per dag de populairste podcast in de VS en mogelijk zelfs in de wereld. Hoe wordt 'The Daily' dag in, dag uit precies gemaakt? Toeniskoetter licht toe en maakt nadien ook voldoende tijd voor vragen uit het publiek.

Meer informatie Koop tickets

De volksjury

Laura en Silke hadden onmogelijk kunnen vermoeden dat hun podcast zou uitgroeien tot één van de succesvolste van Vlaanderen. Ze zijn klaar om op hun eigen ongedwongen manier nog een versnelling hoger te schakelen. Met een live-opname op het festival.

Meer informatie Koop tickets

De Deventer mediazaak (NL)

Was het de boekhouder of de klusjesman die in 1999 de weduwe Wittenberg in Deventer om het leven bracht? Die vraag hield Nederland de afgelopen twintig jaar net iets te lang in de ban, vond documentairemaker Annegriet Wietsma.

Meer informatie Koop tickets

Dead Eyes (Connor Ratliff) (VS)

Twintig jaar geleden versierde de Amerikaanse komiek Connor Ratliff zijn eerste rol in een tv-productie: de HBO-reeks 'Band of Brothers'. Of beter: zijn eerste rolletje. Ratliff mocht één zin zeggen. Maar zelfs die ene zin werd hem uiteindelijk niet gegund, want net voor de opnames kreeg hij van de castingagent te horen dat hij door regisseur Tom Hanks was ontslagen. Hanks zou hebben gezegd dat Ratliff ‘dead eyes’ heeft.

Meer informatie Koop tickets

Ben je nog aan het kijken? met Xander De Rycke

Nadat hij tien jaar geleden podcasts in Vlaanderen mee op de kaart zette met het instant legendarische 'Mosselen om half twee', heeft Xander De Rycke nog een exemplaar opgevist: 'Ben je nog aan het kijken?'

Meer informatie Koop tickets

Have I Got Podcasts for You

Nieuwspodcasts winnen aan terrein. Panelgesprek met de makers van The Daily (The New York Times), The Journal (The Wall Street Journal), Newscast (BBC News), Vandaag (NRC) en DS Vandaag (De Standaard).

Meer informatie Koop tickets

De Grote Podcast Show

De Grote Podcast Show is een GPS voor podcastbeginners en -gevorderden. Tegen het einde van de rit zou je in principe nooit nog verloren mogen rijden in het immense podcastlandschap.

Meer informatie Koop tickets

Topdokters: Patiënt Pedro met Pedro Elias

In zes afleveringen gaat Pedro de confrontatie aan met de hypochondrie die hij erfde van zijn vader. Op het festival kijkt hij erop terug, samen met zijn vrouw Evelien. Ze beantwoorden vragen van luisteraars. Hoe gaat het nu met hen?

Meer informatie Koop tickets

De plantage van onze voorouders (NL)

Masterclass van Maartje Duin over hoe ze bij het maken van haar ontzagwekkende podcast 'De plantage van onze voorouders' met pijn en verdriet is omgegaan.

Meer informatie Koop tickets

Dalilla Hermans nodigt uit

Is de podcast het medium bij uitstek voor stemmen die in de klassieke media nog altijd niet genoeg aan bod komen – of het moet zijn om er in een keurslijf te worden geperst? Dalilla Hermans praat er op het festival over met enkele podcastmakers die het heft in eigen handen hebben genomen.

Meer informatie Koop tickets

Buitenbaan

Makers Marjan Justaert en Joris Van Damme delen hun ervaringen en inzichten over de making off van 'Buitenbaan'. Samen met Els, één van de protagonisten. Want podcastmakers die aan storytelling doen, zijn niets zonder authentieke hoofdpersonen.

Meer informatie Koop tickets

Belpop Bonanza - Big in Belgium

Jan Delvaux en DJ Bobby Ewing blikken op het festival hun allereerste podcast in – ‘in front of a live audience’. En waar zou die anders over moeten gaan dan over de rijke muziekgeschiedenis van de Stad aan Zee?

Meer informatie Koop tickets

Het punt van Van Impe

Wat wordt er gefluisterd in de gangen van het parlement? En wat moet je nu écht denken van de laatste politieke rel? Liesbeth Van Impe en Jeroen Roppe blikken een aflevering van 'Het punt van Van Impe' in voor een live-publiek.

Meer informatie Koop tickets

Drie boeken met Wim Oosterlinck & Abbie Boutkabout

Aflevering na aflevering peilt Wim Oosterlinck naar de drie favoriete romans van boekenwurmen als Freek de Jonge, Barbara Sarafian, en Hind Eljadid. Tijdens de live-opname op het festival komt Abbie Boutkabout, maker van literaire podcast 'This is What I Read’, vertellen over wat ze zelf zoal leest.

Meer informatie Koop tickets

Oostende Bonsoir met Guinevere Claeys & Wouter Deprez

Guinevere Claeys noemt zichzelf een diepgelovige Oostendenaar - een religie die ze sinds kort ook deelt in de podcast 'Oostende Bonsoir'. Samen met Wouter Deprez neemt ze een aflevering van haar podcast op voor een live-publiek.

Meer informatie Koop tickets

Bits & Atomen & Co

Bits & Atomen is niet de enige podcast die wekelijks de vinger aan de digitale en wetenschappelijke pols houdt. Op het festival reiken makers Dominique Deckmyn en Pieter Van Dooren de hand aan enkele collega-techneuten.

Meer informatie Koop tickets

Het gaat goed met de Vlaamse podcast

Het Grote Vlaamse Podcastdebat: moderator Ben Van Alboom praat met Benjamin Dalle, Lucas Derycke, Sven Lardon, Eva Moeraert, Koen Van Bockstal en Wouter Van Driessche.

Meer informatie Koop tickets

AudioCollectief SCHIK: schrijven voor het oor

// DS Podcast Academy // Hoe neem je een luisteraar mee op sleeptouw? Wat is er nodig om onzichtbare werelden zichtbaar te maken? En hoe zorg je ervoor dat een voice-over natuurlijker aanvoelt dan die van Brad Pitt in 'Interview with the Vampire'? Siona Houthuys van AudioCollectief SCHIK legt het uit in deze oorstrelende workshop.

Meer informatie Koop tickets

Guestlist met Rik De Bruycker

Op het festival neemt De Bruycker een nieuwe aflevering van 'Guestlist' op voor een live-publiek, en vooral ook samen met de Belgische hiphophelden Blck Mamba, Chuki Beats en Flip Kowlier.

Meer informatie Koop tickets

Koolcast Sport

Live-opname: 'Koolcast'-presentator Alexandre Mestag en voetballer Brian Soares Duarte praten over voetbal en introduceren nieuwe sportcommentators. “We herkenden onszelf niet in de vaderlandse praatprogramma’s over voetbal.”

Meer informatie Koop tickets

De PodGrot

Je vraagt je af of je misschien geen podcast zou beginnen? Opdat je niet eerst een duur opnametoestel en microfoon zou moeten kopen, kun je in De PodGrot terecht – een soort Batcave vol hoogtechnologische audioapparatuur waar je onder professionele begeleiding zelf een stukje podcast kan opnemen.

Meer informatie Koop tickets

Van moord tot verdict

In een masterclass bieden Geert Op ’t Eynde en Kato Poelmans een inkijk in de totstandkoming en de productie van hun HBvL-reeks 'Van moord tot verdict'. Waar moet je zoal op letten, als je met true crime bezig bent?

Meer informatie Koop tickets

Failing Forward: Dead Eyes & We Didn’t Start the Fire

Lieven Scheire verzamelt de makers van de Amerikaanse podcast 'Dead Eyes' (Mike Comite, Harry Nelson, Connor Ratliff) en de Britse hoogvlieger 'We Didn’t Start the Fire' (Tom Fordyce, Anna Staufenberg) voor een panelgesprek over wat ze de afgelopen tien jaar uit hun fouten hebben geleerd.

Meer informatie Koop tickets

Podcasting voor gevorderde beginners (of beginnende gevorderden)

// DS Podcast Academy // Aan de hand van verschillende inspirerende luisterfragmenten doen Pieter Blomme en Eva Moeraert niet alleen uit de doeken hoe je aan een podcast begint, ze werpen ook een blik achter de schermen van de Vlaamse podcastsector én ze vertellen hoe het er vandaag mee gesteld is.

Meer informatie Koop tickets

19 dingen die ik 500 podcasts geleden had willen weten

// DS Podcast Academy // In deze workshop vol voorbeelden en praktische tips & tricks vertelt Wouter Van Driessche - creatief directeur van UITGESPROKEN - over de kracht van podcasting, en over de 19 dingen die hij 500 podcasts geleden al had willen weten.

Meer informatie Koop tickets

Geen kleine man (AudioCollectief SCHIK)

Het vrouwenlichaam werd altijd beschouwd als dat van ‘een kleine man’. Medische onderzoeken, diagnoses, medicatie, alles was gebaseerd op het mannenlichaam. Tot bleek dat vrouwen anders in elkaar zitten. Luister samen met AudioCollectief SCHIK en journalist Sofie Peeters in een intieme setting naar een aflevering van hun podcast en ga er nadien over in gesprek.

Meer informatie Koop tickets

De kiezer beslist (Adriaan Van Aken)

Theater- en audiomaker Adriaan Van Aken verzamelde 1500 stoplappen en andere platitudes van Vlaamse en Brusselse politici. Op het festival voert hij een live-versie van 'De kiezer beslist' op, inclusief een flashy, maar ook erg geestige lichtshow die vaak even hard als verrassend duidelijk maakt welke politieke kleur aan het woord is.

Meer informatie Koop tickets

Inspiratieworkshop met Andries Beckers

// DS Podcast Academy // Andries Beckers geeft een inspiratieworkshop over wat je moet doen om een steengoede podcast te maken. “De echte uitdaging is om je publiek geboeid te houden en iets te maken waar mensen elke keer opnieuw naar willen luisteren.”

Meer informatie Koop tickets

Hoe trek je de luisteraar echt tot bij je?

// DS Podcast Academy // Wat moet je vandaag zoal doen om een publiek te vinden voor jouw geesteskind? In deze workshop krijg je het antwoord bij monde van enkele onvervalste podcastexperten van de Nederlandse krant NRC.

Meer informatie Koop tickets

Puzzled (Johanson)

Luister met de makers van de fascinerende fictiepodcast 'Puzzled' in een intieme setting naar een aflevering, en ga er met hen over in gesprek.

Meer informatie Koop tickets

Nabij (Selkie)

'Nabij' is een project van Selkie, de audiomakerij van Eva De Groote en Ruben Nachtergaele. Luister op het festival met beide makers naar een aflevering van de podcast en ga er nadien met hen over in gesprek.

Meer informatie Koop tickets

Relaas

Het team achter 'Relaas' helpt mensen om hun verhaal te vertellen op een podium en dat verhaal vervolgens ook aan te bieden als podcast. Tijdens het festival blikken de makers met enkele sprekers terug op de markantste afleveringen.

Meer informatie Koop tickets

The Wetsuitman (Het Kwartier & Lucas Derycke)

'The Wetsuitman' was oorspronkelijk een theaterstuk van Freek Mariën uit 2019 waarin drie acteurs samen 28 rollen spelen. Intussen is het theaterstuk ook een podcast waarin de drie acteurs hun rollen terug opnemen. Luister op het festival met podcastmaker Lucas Derycke naar twee afleveringen en ga er nadien met hem over in gesprek.

Meer informatie Koop tickets

Bezette stad

Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat Paul Van Ostaijen de legendarische dichtbundel Bezette stad publiceerde. Watershed maakte samen met deBuren een podcast die is geïnspireerd op het roemruchte boek. De podcast gaat op het festival in première in aanwezigheid van de makers Pieter Blomme en Dennis Gaens.

Meer informatie Koop tickets

Wie was mama?

In 'Wie was mama?' gaat Sas samen met Eva Moeraert op zoek naar verklaringen voor de moord op haar moeder. Eva Moeraert, één van de toonaangevendste Vlaamse podcastmakers, gaat op het festival na deze luistersessie van 'Wie was mama?' in gesprek met het publiek.

Meer informatie Koop tickets

Vruchtvlees

“Er was nog niemand die dirty talkt in het Vlaams”, en dus kreunden Jill Mathieu en haar copywritingcollectief goodcopy.ink onlangs 'Vruchtvlees' tot leven – audioporno van het hoogste genot. Op het festival komt het collectief enkele afleveringen van live-commentaar voorzien.

Meer informatie Koop tickets

Start to podcast: van concept tot distributie

// DS Podcast Academy // Medialab Quindo heeft een inclusieve werking en begeleidt jongeren, organisaties en bedrijven bij het maken van audiovisuele producties. De nadruk van het lab ligt op proberen en experimenteren, en dat is ook precies wat deelnemers aan deze workshop op het festival zullen doen.

Meer informatie Koop tickets

Er is iets vreemds gebeurd (NL)

Twee jaar na hun bijzonder populaire podcast 'De Blankenberge tapes' tekenen de Nederlandse audiomakers Tom Hofland en Pascal van Hulst voor 'Er is iets vreemds gebeurd', een podcast over nuchtere mensen met ontnuchterende ervaringen. Ze stellen de podcast als work-in-progress op het festival voor én gaan erover in gesprek met het publiek.

Meer informatie Koop tickets

Persoonlijke verhalen vertellen in podcasts

// DS Podcast Academy // Pieter Blomme en Eva Moeraert weten als geen ander hoe moeilijk en vaak ook delicaat het is om persoonlijke verhalen te vertellen. In deze masterclass doen ze uit de doeken hoe ze dat in het verleden telkens hebben aangepakt en wat ze er in al die jaren zoal over hebben opgestoken.

Meer informatie Koop tickets

Sound Engineering

// DS Podcast Academy // Een mooie sound design tilt een podcast op. Hoe bereik je dat? Uiteraard via een aantal broodnodige skills, maar even belangrijk is een goeie workflow en organisatie. Brecht Plasschaert en Joris Van Damme vertellen je in deze masterclass alles over do’s en don’ts van audio mixes en sound design.

Meer informatie Koop tickets

Gimlet Media: Inside Out

Als supervising editor staat Brendan Klinkenberg bij Gimlet Media in voor de toon en storytelling van nieuwe podcasts. Daarnaast neemt hij ook zelf de montage voor zijn rekening van populaire podcasts als 'Mogul', 'Resistance' en 'The Journal', de nieuwspodcast van The Wall Street Journal. Op het festival gaat hij in gesprek met podcastmaker Rik De Bruycker.

Meer informatie Koop tickets