Line-up 2023

Jon Ronson (VK/VS)

In ‘Things Fell Apart’ vraagt de Britse gonzojournalist Jon Ronson zich af hoe het in de VS zover is kunnen komen met de cultuuroorlogen die er steeds heviger woeden.

Meer informatie

de volksjury met Pommelien Thijs

Laura Scheerlinck en Silke Vandenbroeck keren terug naar het festival … en ze sleuren voor het eerst een bekende fan mee op het podium om mee te komen speuren: Pommelien Thijs!

Meer informatie

George the Poet + Benbrick (VK)

George the Poet en Benbrick maken furore met ‘Have You Heard George’s Podcast?’ – een ontzagwekkende podcast waarin poëzie, muziek, geschiedenis en politiek met elkaar worden verweven.

Meer informatie

Nerdland Podcast

‘Nerdland Podcast’ is voor de wetenschapsnerd wat boter is voor Jeroen Meus. In Oostende strijken Lieven Scheire en de zijnen neer met een uit de kluiten gewassen special.

Meer informatie

De erfenis (AudioCollectief SCHIK)

In ‘De erfenis’ sprokkelt AudioCollectief SCHIK verhalen van mensen die worstelen met de gevolgen van een nalatenschap. Wereldpremière!

Meer informatie

De kunst van het verdwijnen

Met ‘De kunst van het verdwijnen’ tekenen Bart Van Nuffelen en Lucas Derycke voor een ambitieuze mozaïekvertelling. Masterclass over het maken van de ingenieuze podcast!

Meer informatie

Lacroix. Ik was gangster

True crime-podcasts zijn er bij de vleet. Maar hoeveel ken je er waarin de dader zelf zijn verhaal doet? Reconstructie van een crimineel goede podcast.

Meer informatie

War & Podcasts

Er zijn vandaag meer oorlogspodcasts dan ooit. Met ‘dank’ aan Vladimir Poetin. Maar wat kunnen ze betekenen voor oorlogsverslaggeving?

Meer informatie

De vriendenmatch: Sjotcast, Koolcast Sport & MIDMID

In de regel zijn ‘Sjotcast’, ‘Koolcast Sport’ en ‘MIDMID’ concurrenten, maar voor één keer spelen de populaire voetbalpodcasts een vriendenmatch.

Meer informatie

Oostende Bonsoir met Zwangere Guy

Guinevere Claeys praat in ‘Oostende Bonsoir’ met mensen die naar eigen zeggen een week hart hebben voor de Noordzee. Zoals … Zwangere Guy!

Meer informatie

Persoonlijk

Er zijn intussen best wat ‘persoonlijke podcasts’. Maar hoe moeilijk is het om een intiem en soms ook pijnlijk verhaal in een narratief te gieten?

Meer informatie

Hoe maken we DS Vandaag

Hoe gaat het er achter de schermen van ‘DS Vandaag’ aan toe? Hoe worden de onderwerpen gekozen? En wat hebben de makers na vier jaar zoal geleerd?

Meer informatie

Gossip Guy met Elisabeth Lucie Baeten

De kracht van ‘Gossip Guy’? De verrassende vragen én het feit dat Ender Scholtens oprecht geïnteresseerd is in wat zijn gasten te vertellen hebben.

Meer informatie

De stemmen van assisen: achter de schermen van een rechtszaal

In de regel nemen ze je mee achter de schermen van de rechtszaal, maar voor één keer gaan de makers van ‘De stemmen van assisen’ achter de schermen van de podcast zélf.

Meer informatie

The Legend of Zillion

De film ‘Zillion’ was het voorbije jaar een fenomeen, maar de zinderende podcast ‘The Legend of Zillion’ was dat evenzeer.

Meer informatie

Geschiedenis voor herbeginners

De populaire geschiedenispodcast strijkt neer in de Stad aan Zee met een (vanzelfsprekend enthousiaste) live-opname over het Beleg van Oostende.

Meer informatie

Gerede twijfel (NL)

De opmerkelijke true crime-podcast ‘Gerede twijfel’ speurt niet naar antwoorden, maar naar vragen. De belangrijkste? Hoe kan het regelmatig zo mis gaan bij politie en justitie?

Meer informatie

De Buffalo Bitches, 20 jaar later

Van een korte radiodocumentaire in 2002 naar de Prix Europa in 2022. ‘De Buffalo Bitches’ blijven ook twintig jaar later verbazen.

Meer informatie

Seks verandert alles: The Movie

Hoe realistisch is romantiek op het witte doek? Johan Terryn vraagt het aan relatietherapeut Rika Ponnet.

Meer informatie

Radar met Brihang

Omdat over smaken en kleuren wél valt te discussiëren, zakt ook de cultuurpodcast van De Standaard af naar het festival. En Brihang komt mee!

Meer informatie

De Grote PodCasting (finale)

Wie wint De Grote PodCasting van het Nieuwsblad (en krijgt dus zijn eigen podcast cadeau)? Ontdek alvast de vijf finalisten.

Meer informatie

Batavia

Met ‘Batavia’ wil Het Geluidshuis bewijzen dat er ook een volwassen publiek bestaat voor audioreeksen vol actie en nagelbijtende cliffhangers.

Meer informatie

Oostende, Argentinië (work-in-progress)

Podcastmaker Eva Moeraert is al jaren gefascineerd door het feit dat er in Argentinië eveneens een Oostende ligt. Deze zomer trok ze er ook effectief naartoe.

Meer informatie

Tati

Dit aangrijpend, intiem portret van een gezin onder hoogspanning won onlangs de prestigieuze NTR Podcastprijs. Terecht!

Meer informatie

Ziel (première)

Na het succes van de podcast ‘Wijzevrouw’ trekt Eva De Groote er samen met filosofen, wetenschappers en psychonauten op uit om de ziel in kaart te brengen.

Meer informatie

Het Lilian-eum (première)

Wat bezielde een psychiater in de jaren 80 om een erotische kamer naast zijn praktijk te installeren? Zijn schoondochter zoekt het uit.

Meer informatie

Creatief stelen

Al jaren verslindt Shalini Van den Langenbergh podcasts én podcasts over podcasts om er zo veel mogelijk uit op te steken. Wat? Dat vertelt ze in deze keynote.

Meer informatie

6 dingen die ik had willen weten vóór ik ‘Club angst’ maakte

Een vermakelijke podcast over angst en depressie? Het is al niet makkelijk gezegd en nog minder makkelijk gedaan, merkte Sofie Steenhaut bij het maken van ‘Club angst’.

Meer informatie

‘Uit het hart’ gesproken

Het is waar dat je over alles een podcast kan maken. Maar hoe maak je er één van een populaire blog?

Meer informatie

Het Grote Vlaamse Podcastdebat – Part II

Op de eerste editie van DS Podcastfestival in 2022 heerste een heuse hoerastemming. Hoe staat de Vlaamse podcast er anderhalf jaar later voor?

Meer informatie

Unsung Heroes

Stap mee in een auditieve ervaring die (over)duidelijk maakt hoe sounddesigners en muzikanten podcasts naar een hoger niveau tillen.

Meer informatie

Daar zit (geen) muziek in

Het gebruik van muziek in podcasts blijft een heikele kwestie. Of toch op zijn minst een groot vraagteken. Want wat mag er nu in feite (zeker niet)?

Meer informatie

Cijfers en (kleine) letters

Er bestaan nogal wat misverstanden over, bijvoorbeeld, de kostprijs en het bereik van een podcast. Klankverbond helpt ze uit de wereld!

Meer informatie

Het proces tegen AI

AI wordt ervan beschuldigd jobs af te pakken, creativiteit kapot te maken en copyright met de voeten te treden. Maar klopt dat ook?

Meer informatie

Meet the Players

Het is nog te vroeg om van een Vlaamse podcastindustrie te kunnen spreken, maar intussen zijn er wel al flink wat bedrijven met podcasts bezig.

Meer informatie

Hier, nen euro!

Heel wat podcastmakers hebben intussen hun weg naar het Vlaams Audiovisueel Fonds gevonden, al blijven er ook nog heel wat makers met vragen over podcastsubsidies zitten.

Meer informatie

Workshop: It’s a Set-Up!

De vraag die ooit op de lippen van elke podcastmaker brandt: hoe begin ik eraan? Ontdek wat de basic set-up is voor het maken van een podcast.

Meer informatie

Workshop: Een podcast hosten doe je zo

Podcasts mogen/moeten minder gepolijst klinken dan radio. Maar vaak is het makkelijker gezegd dan gedaan om ‘gewoon spontaan jezelf te zijn’.

Meer informatie

Workshop: Music & Sound Design

Heb je de basics onder de knie en wil je graag nog een stap verdergaan? Leer van twee soundwizards hoe je een podcast (ver) boven de middenmoot uittilt.

Meer informatie

Queen Kelly

Het leven van een sopraan verschilt weinig met dat van een topsporter. Dat is de premisse van deze gloednieuwe podcast over Kelly Poukens.

Meer informatie