de Oorkondes

Op 2 april werden in Kursaal Oostende tijdens het DS Podcastfestival de Oorkondes uitgereikt, de eerste Vlaamse podcastprijzen. Er werden 5 prijzen uitgedeeld, onder het toeziend oog van juryvoorzitter Wouter Deprez.

Volgende podcasts gingen met een Oorkonde naar huis:

 • Categorie Cultuur: Mercury Mysteries van Shalini van den Langenbergh
  Mercury Mysteries duikt in het legendarische leven én de muziek van Freddie Mercury.
 • Categorie Nieuws: Het Complot tegen de Waarheid van Lise Bonduelle, Fien Dillen en Wouter Woussen
  Veel complottheorieën klinken zo van de pot gerukt dat je je afvraagt wie ze gelooft. Maar bizar of niet, ze zijn populairder en gevaarlijker dan je denkt. Het Complot tegen de Waarheid gaat op zoek naar de drijvende krachten achter complottheorieën.
 • Categorie Talk: Zwijgen is geen optie van Anthony Bosschem en Tom Mahy
  Oprechte gesprekken met bewonderenswaardige mensen over de belangrijkste vragen van deze tijd.
 • Categorie Story: Patiënt Pedro van Pedro Elias, Ann Dieudonné en Wouter Van Driessche
  "Het eerste wat ik doe wanneer ik 's ochtends wakker word," zegt Pedro Elias, "is voelen of mijn hart nog klopt. Of ik nog leef. Ik ben een hypochonder. Zo'n mens voor wie elk hoestje een doodsvonnis is." Zijn plan is eenvoudig. Hij wil zichzelf preventief laten screenen op wat kan en wat mag. Bij zoveel mogelijk topdokters. En jij mag meeluisteren. Ook als het spannend wordt. En pijnlijk. En intiem. En gênant.
 • Categorie Inzicht: Fichebak van Matthijs Van Mierlo, Peter Detailleur, Joris Van Damme en Thomas Gillis
  Fichebak is een podcast die elke aflevering in de wereld van één sportterm duikt. Pitstop, penalty, duivenkot of kermiskoers, het kan allemaal aan bod komen. De makers gaan op zoek naar de strafste sportverhalen en de beste analyses. Ze praten met experten, met topsporters en met fans. Ze nemen je mee naar alle uithoeken van de sportwereld, maar ook ver daarbuiten.

Naast de professionele jury ging ook een publieksjury aan het werk! De Publieksprijs was voor De volksjury van Laura Scheerlinck en Silke Vandenbroeck. Tijdens deze podcast speculeren Laura en Silke op een onverantwoorde manier over onopgeloste moordzaken.

Xander De Rycke werd beloond met een carrièreprijs voor zijn pionierswerk als podcastmaker in Vlaanderen.